Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), διακατέχονται όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης.
Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ὁ χοράρχης Ἀθανάσιος Παϊβανᾶς.
Όλες οι μουσικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ψαλτικής – από την ίδρυσή του έως σήμερα – έχουν ως κύριο άξονα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Το Εργαστήρι Ψαλτικής χαρακτηρίζεται ως η βυζαντινή χορωδία η οποία υπηρετεί και καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη της Πόλης, την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακουστική παράδοση, όπως αυτή τεκμηριωμένα φθάνει δια μέσου των αιώνων από τον δάσκαλο στον μαθητή μέχρι σήμερα.
Εξέχουσες προσωπικότητες έχουν εγγράφως εκφράσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το Εργαστήρι Ψαλτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευάγγελο, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο και τ. Δομέστικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την Αδελφότητα των Δανιηλαίων. Αντίστοιχες έγγραφες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια έχουν εκφρασθεί από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Μουσικής (καθηγητές Κονσερβατορίων, μαέστρους, σολίστ κ.α.).
Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο της χορωδιακής Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές και επιστημονικές ημερίδες σε εορταστικές εκδηλώσεις των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής, ο οποίος διεξήχθη στην Πρέβεζα το 2002, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.
Στις πρόσφατες δραστηριότητες του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΑΛΤΙΚΗΣ μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται:
• Η συναυλία στην αίθουσα Concert Hall του Θεάτρου Mariinsky στην Αγ. Πετρούπολη, τον Μάρτιο του 2020.
• Η συναυλία με τίτλο «Έμμελα Θεία Πάθη» που πραγματοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος 2017-2018 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 29/3/2018.
• Η συναυλία υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην οποία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στη συναυλία μαζί με το Εργαστήρι Ψαλτικής έψαλαν και οι Άρχοντες Οφικιάλιοι Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Φώτιος Κετσετζής, Αθανάσιος Βουγιουκλής.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ» ο οποίος περιλαμβάνει ύμνους του Πεντηκοσταρίου όπως αυτοί εψάλλοντο μέσα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό από τον Θρασύβουλο Στανίτσα.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, επετειακή έκδοση με την ευκαιρία της ελεύσεως του λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Αθήνα.
• Η συναυλία στον Πατριαρχικό Ναό του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι και η συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.
• Η συναυλία στην συνάντηση Βυζαντινών χορωδιών στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
• Η συναυλία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα κατά τη βραδιά βράβευσης του Εργαστηρίου Ψαλτικής από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου «Ύμνοι από την ασματική ακολουθία του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου» έργο το οποίο η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ανέθεσε στο «Εργαστήρι Ψαλτικής».
• Η συμμετοχή του στον Μέγα Συνοδικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
• Η συναυλία στην πόλη Valejo της Σερβίας.
• Η συναυλία στην αίθουσα Rachmaninoff του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκυ στη Μόσχα.
• Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας.
• Η συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα.
• Η συναυλία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα, κατά το ετήσιο θεολογικό-πολιτιστικό συνέδριο «Χριστουγεννιάτικες Αναγνώσεις», που διοργάνωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
• Η συμμετοχή στο 11th Advent & Christmas Songs Festival, στη Βουδαπέστη.
• Η συμμετοχή στο Ορθόδοξο Μουσικό Φεστιβάλ (International Festival “Academy of Orthodox Music”) στην Αγία Πετρούπολη με την πραγματοποίηση συναυλίας στην αίθουσα Capella.
• Η συμμετοχή του στο Γ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού που διοργανώνει το Αμερικανικό Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH, Pittsburg, Η.Π.Α.)